1 av 3
Per-Ola Mattsson socialdemokratiskt landstingsråd i Blekinge. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
2 av 3
Checka in sig på sjukhuset precis som på flygplatsen? Det kan bli verklighet. Foto: Scanpix.
3 av 3
Bengt Wittesjö förvaltningschef Blekingesjukhuset. Foto: Malin Taipale/Sveriges Radio
Blekinge

Blekingesjukhuset satsar på digital incheckning

1:30 min

Digital incheckning precis som på flyget, det är ledningens svar på kritiken mot införandet av en centralkassa på Blekingesjukhuset i Karlskrona. Då skulle patienterna kunna knappa in sig med sitt födelsenummer och sedan få räkningen direkt hem i brevlådan.

Digital incheckning är både enkelt och smidigt tycker Bengt Wittesjö, förvaltningschef på Blekingesjukhuset.

– Vi har tittat på det och vi kommer säkert att kunna införa det inom ett års tid, säger han.

Verklighet inom ett år
Wittesjö säger att den digitala incheckningsdisken inom ett år kan finnas på alla avdelningar i Karlskrona. Då som ett svar på kritiken efter införandet av en centralkassa i huvudbyggnaden. Det har gjort att besöken tar längre tid och handikappade och äldre klagar på att det blir långt att gå mellan olika byggnader. Som till byggnad 13 som har 40 000 patientbesök per år, framförallt äldre.

Men verksamhetschefen där, Per Johansson, tror inte att alla klarar digital incheckning.

– Nej det tror jag inte, jag tror inte befolkningen än är mogen för detta inom landstingsvärlden.

Problem för äldre
Per Johansson tror det kan bli problem speciellt för äldre som har svårt att se knapparna. Men det går att lösa menar det socialdemokratiska landstingsrådet Per-Ola Mattsson, till exempel genom landstingets satsning på särskilda ungdomsanställda som kan hjälpa till vid deskerna, säger han, och ser den digitala incheckningen som en tilltalande lösning.

– Ja, det skulle underlätta betydligt för då slipper man gå till centralkassan och anmäla sig, då går man till den kliniken dit man ska och då blir man anmäld när man knappar in sitt personnummer där.

Carina Melin
carina.melin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista