Äldre ska få hjälp i god tid innan de behöver besöka akuten. Foto: Bertil Enevåg Ericson / Scanpix
Blekinge

Mobilt läkarteam kan rädda äldre

0:55 min

Ett mobilt läkarteam kan i framtiden hjälpa de äldre i Blekinge. På så vis slipper akuten många fall som kunde avhjälpts tidigare. I framtidsvisionen för vården i Blekinge berättar landstingsdirektör Peter Lilja om hur man kan använda ett sådant team.

– I stället för en händelse där en Blekingebo inte kan ta sig till sin vårdcentral och istället försöker ta sig till akuten med hjälp av ambulans, så skulle en mobil läkare kunna göra en insats.

Landstingsdirektör Peter Lilja berättar att det är få patienter på akutmottagningen som kommer från särskilda boenden eftersom de övervakas där. Men de som saknar den personliga kontakten behöver ofta akut hjälp med problem som hade varit lätta att åtgärda hemma.

– Det kommer in alldeles för många på grund av nutritionsproblem. De har ätit och druckit för lite och kommer in för sent. En liten kontakt, dialog eller ett möte skulle kunna förebygga väldigt mycket, säger Peter Lilja.

Peter Lilja föreslår också utökat samarbete på vårdcentralerna för att tidigare upptäcka problem.

Läs mer om landstingsutredningen och Blekingesjukhusets utveckling här. 

Daniel Svensson
daniel.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista