Elin Petersson från MUF och Maja Heller från SSU deltar i diskussionen om huruvida politiska partier ska få finnas på skolor. Foto: Privat.
Blekinge

Ungdomspartier känner sig utestängda från skolvärlden

8:27 min

Med ett år kvar till val rustar de politiska partierna just nu för fullt. Det gäller även ungdomsförbunden, som vill sprida information om sig själva till skolungdomar. Enligt Skolverket bör skolan uppmuntra ungdomspartier. Trots det känner flera av dem sig inte välkomna. Vi pratade med Elin Petersson från Moderata ungdomsförbundet och Maja Heller från Socialdemokraternas ungdomsförbund. 

Elin Petersson, vice ordförande för Moderata ungdomsförbundet i Karlshamn, och Maja Heller, ombudsman för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund i Blekinge, märker båda tydligt av att det är valår. Men det är inte alla gånger de känner sig välkomna i den sfär där en stor del av deras målgrupp befinner sig - i skolan. 

– En del skolor är väldigt tillmötesgående och ställer fram bord till oss, medan andra bara låter oss komma en gång per termin, säger Elin Petersson. 

Maja Heller menar att det är viktigt att eleverna på skolorna får ta del av informationen som ungdomspartierna ger. 

– Det är inte alla som vågar sig fram första gången vi är där, men om vi kommer flera gånger får vi en bättre kontakt, säger hon. 

Enligt henne har de blivit helt nekade att komma till vissa skolor. 

– Rektorn hänvisade till en policy och sade att vi inte alls fick komma, säger hon. 

Rektor på Nordenbergsskolan Kerstin Tjernlund berättar att skolan gärna tar emot ungdomspartier för att prata om demokrati. Men att komma och ställa upp ett bokbord kan de inte räkna med på varje gång de frågar. 

– Då kan det hända att vi säger nej. Det är viktigt att eleverna får lära sig om den demokratiska processen, men det vill vi hellre få in i skolans kontinuerliga sätt att arbeta, säger hon. 

Här kan du läsa Skolverkets rapport om politisk information i skolan. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista