1 av 11
Den tyska ubåten U31. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
2 av 11
Det svenska minjaktsfartygen Vinga. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
3 av 11
Tyska fartyget Hermelin. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
4 av 11
A511 Elbe. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
5 av 11
Det svenska minjaktsfartygen Ven. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
6 av 11
. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
7 av 11
Skyddsvakt. .Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
8 av 11
.Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
9 av 11
Bogseringsbåt. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
10 av 11
Grömitz. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
11 av 11
Tyska Karlsruhe. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Karlskrona

Fartygen på väg in i hamn

1:16 min

Idag kommer runt 2 500 sjömän och soldater till Karlskrona inför en av de största övningarna som Sverige någonsin planerat. 15 nationer och 40 fartyg ska delta i övningen som började planeras redan 2010. Under morgonen anlände de. 

Under totalt två veckor kommer de ägna sig åt allt från rena skjutövningar till evakuering av vad som skulle kunna vara FN-personal på Gotland.

Totalt är det runt 3 500 personer som deltar och för att sätta den siffran i lite perspektiv så kan man jämföra med hela den svenska marinen som har runt
3 000 anställda.

Övningen genomförs samtidigt som ett anfall mot Syrien skulle kunna bli verklighet och länder som signalerat att de kan slå till mot den styrande regimen, USA och Frankrike, deltar i övningen.

Men trots den militära upptrappningen utanför Syriens kust, har man inte märkt att det kommer att påverka övningen i Östersjön.

– Nej det har vi inte märkt. Visst det blir alltid avhopp på grund av att fartyg får annat att göra eller får tekniska problem, men något avhopp på grund av konflikten i Syrien har vi inte märkt av, berättar informationsansvarige Jimmie Adamsson.

Förutom fartyg kommer tio helikoptrar och mellan 10 och 14 flygplan att delta.

Mikael Eriksson
mikel.eriksson@sr.se

Deltagande länder

Sverige, Tyskland, Norge, Danmark, USA, Estland, Lettland, Litauen, Belgien, Frankrike, Holland, Kanada, Finland och Polen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista