Moderaterna kan låta bli sjukhusomröstning

"Inte en aning om vad det kostar"
1:27 min

Utredningen om framtiden för Blekinges sjukhus är så ofullständig att det inte går att ta ställning för eller emot. Det anser det moderata oppositionsrådet Alexander Wendt som säger att partiet kan komma att avstå från att rösta i frågan den 2 november när ett beslut ska tas.

Alexander Wendt säger att landstingets utredning har så många luckor att det inte går att ställa sig bakom något beslut.

– Om vi inte har ett underlag som går att fatta beslut på, då kan vi inte delta i det beslutet. Då får vi komma tillbaka senare längre fram med ett annat förslag och så får vi se vad det landar i.

Sjukhusen i Blekinge behöver rustas upp ordentligt, både i Karlskrona och i Karlshamn. Och nu står politikerna inför valet att antingen behålla båda sjukhusen eller slå ihop verksamheten till ett enda.

Igår kom den sista utredningen inför beslutsfattandet, men moderata oppositionsrådet Alexander Wendt är kritisk till dess innehåll.

– Vi har en uppgift om vad det kostar att bygga helt nytt sjukhus, men vi har inte en aning om vad det kostar att renovera och bygga om, och det gör att vi inte kan fatta något beslut om framtiden vad gäller lokaler.

En merpart av sjukhusens byggnader behöver ersättas med nya inom 15 år, står det bland annat i rapporten.

Men det är oklart vad en renovering egentligen kommer att kosta. Ändå är det förslaget som landstingsdirektören i går kom med.

Daniel Svensson
daniel.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".