Flygstationschefen Mona Grönqvist tror att mobiltelefonen kommer få en allt viktigare roll för flyget framöver. "Jag tror att du kommer göra allting med din mobiltelefon. Flyga, betala... Allt!". Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Ronneby

Långsiktiga planer smids på Ronneby flygplats

1:42 min

Flygplatsen i Ronneby kommer under det närmaste året göra en så kallad masterplan. Det handlar om en långsiktig plan för hur flygplatsen behöver utvecklas de kommande 30 åren och det är första gången någonsin som en så omfattande och långsiktig planering görs.

Hur ser framtidens resenärer ut? Vad vill de ha för service på flygplatsen? Vilken teknik använder de när de ska flyga? Och vilka behov har framtidens flygplan? Det är några av frågorna som Ronneby Airport klurar på när de nu ska göra en så kallad masterplan.

Sia in i framtiden
Det handlar om en långsiktig plan för hur flygplatsen behöver utvecklas de kommande 30 åren och det är lite som att sia in i framtiden, säger flygstationschefen Mona Grönqvist.

– Vi måste tänka ny teknik, nytt sätt att resa och framför allt nya behov. Den generation som kommer nu har helt andra behov när det gäller än vad exempelvis jag själv har haft.

Flera flygplatser
Utvecklingen går i rask takt framåt och vi reser allt mer. Därför gör flygplatsen i Ronneby, och även många av Swedavias andra flygplatser, nu långsiktiga framtidsanalyser. Utifrån dem kan man sedan planera de åtgärder som behöver göras, till exempel utbyggnationer.

Steget före
Det handlar alltså om att ligga i takt med, eller rent av steget före, utvecklingen.

– Det tror jag blir en jättestor utmaning, men samtidigt kommer det bli ett fantastiskt roligt arbete. Att både försöka se in i framtiden och se och planera hur Ronneby flygplats ska bli mycket bättre och anpassa sig till de resenärer som kommer flyga härifrån, säger Mona Grönqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista