1 av 3
2 av 3
Delar av gänget i Ronneby Rugby Club står uppradade. Ovan från vänster: Hannes Leifsson, Jon Berglund, Marcus Svensson och Patrick Jacobsen. Nere från vänster: Petra Leifsdottir, Corina Nilsson och Emma Holm. Foto: Daniel Kjellander/Sveriges Radio
3 av 3
Ronneby Rugby Clubs Emma Holm intervjuas av Tove Kluge. Foto: Daniel Kjellander/Sveriges Radio
Morgonens Mästare

"Rugby är en tjejsport"

3:22 min

Tävlingen Morgonens mästare rullar vidare. Den här gången handlar det om rugby. Vi besökte Ronneby Rugby Club och träffade Emma Holm som lärde oss spelet och testade oss. Vem är den stora rugbytalangen av Daniel och Tove? Se film här!

I Ronneby, på Karlstorpsplanen i Brunnsparken kan den som går förbi ett par gånger i veckan få syn på Ronneby Rugby Club som tränar.

Morgonens Tove Kluge och Daniel Kjellander ska snart testas i vem som har mest rugbytalang, men först får de en förklaring till hur spelet går till av dagens instruktör Emma Holm:

– Det börjar med en avspark från ett av lagen som sparkar bollen till motståndarlaget. De fångar bollen och försöker sedan ta sig fram över planen för att till sist lägga bollen bakom mållinjen, eller försökslinjen som vi kallar den, förklarar hon och fortsätter:

– Lägger man ner bollen med kontroll, då får man fem poäng för då har man gjort ett försök. Då får man göra en kick och så får man två poäng. Sen börjar man om.

De stora spelarna
Många som har sett rugby, antingen live eller på tv skulle nog koppla ihop sporten med de stora massiva spelarna som då och då står i en liten hög och knuffar på varandra. Vad är det egentligen för del av sporten?

– Det är klungspelarna du tänker på. Macke här till exempel är klungspelare. Stor och robust med båda fötterna på jorden. Jag är mer en center, inte så stor men har kraft och lite fart. Corina är liten och lätt. Det är en sport för alla och det finns en plats för alla.

Klungan finns med i all rugby, oavsett hur många som står på planen. I sjumannarugby så har man en som står i mitten och två som står bredvid honom och lyfter upp mittenspelaren. Tre spelare från varje lag går ihop och trycker mot varandra.

– Bollen kastas sedan in från sidan och så gäller det för personen som står i mitten att med hjälp av fötterna "kratsa" ut bollen till sin sida. Sen börjar man spela igen, säger Emma Holm.

Definitivt en tjejsport
Det är väl inte direkt den traditionella kvinnligheten som står i fokus på en rugbyplan. Men trots det är det tre tjejer som springer runt och tacklas och dessutom är det damlaget som är Ronneby RC:s medaljhopp nu när SM och SM-kvalen närmar sig.

Till den som säger att rugby inte skulle vara en tjejsport har Emma Holm ett rakt svar:

– Ni har helt fel, rugby är en tjejsport! Det är tuffa, hårda och jättegulliga tjejer som spelar. Det finns inget som hindrar en tjej från att göra en tackling. Det är en sport för alla, säger hon och fortsätter:

– Vi promotar tjejer hårt för att vi vill ge tjejer en chans till att spela och få en andra familj. Den här lagkänslan som finns i rugby finns inte i andra sporter. Den är unik.

Emma Holm berättar hur det gick till när hon fastnade för rugby. Hon gick ifrån att inte gilla att springa och bli svettig till att bli helt rugbygalen.

– Jag började med rugby för ett tag sedan, det var i oktober förra året och nu är jag fast. Det är något av det roligaste jag har gjort i hela mitt liv och de som står här på planen är min andra familj, Vi gör jättemycket saker tillsammans och jobbar tillsammans som ett lag, säger hon.

Tove Kluge
tove.kluge@sverigesradio.se

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sverigesradio.se 

Här nedan kan du se hur det gick när Tove och Daniel testade rugby: 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista