Lucas Gottzén. Foto: Privat.

Forskaren: Män som slår sin partner har svårt att säga hela sanningen

"Misshandeln sätts in i ett större sammanhang och ursäktas lättare"
9:52 min

Det är svårt för män att på ett ärligt sätt berätta att de slår sin partner. Det är fyllt av skam och går emot alla ideal. Därför saknar vi många sanna historier från dessa män, berättar forskare Lucas Gottzén, som föreläste hos kvinnojouren Fridenborg igår. 

Tvärtemot vad man kan tro så vet många av de män som slår sina partners att de gör fel. De skäms, vilket gör att de ofta när de ska prata om sitt våldsbeteende för en vän eller psykolog bäddar in det i olika omständigheter.

– Männen ser sig som misslyckade och sätter in våldet i ett sammanhang av en massa andra saker som händer just då, som en separation eller depression, säger Lucas Gottzén, vålds- och maskulinitetsforskare på Linköpings universitet och docent i socialt arbete.

Men de här omständigheterna, som ibland skulle kunna tolkas som bortförklaringar, bidrar ofta till att den som lyssnar istället för att säga till på skarpen börjar trösta pch visa förståelse.

Känner inte igen sig
Våldsamheterna blir då en liten del av det stora sammanhanget och omgivningen kan komma att ta lättare på det, och i vissa fall till och med ursäkta beteendet förklarar Lucas Gottzén. 

Dessutom känner de flesta män som misshandlar sin partner inte igen sig i den stereotypa bilden av en våldsam man. 

– Han identifierar sig inte med den här kalla, beräknande och kontrollerande typen och inser inte att hans beteende är lika problematiskt. 

Konsekvenserna blir enligt Lucas Gottzén att misshandeln kan fortsätta under lång tid utan att någon utomstående reflekterar över det. 

Prat om våldet ökar antalet behandlingar
På senare tid har det skapats fler och fler insatser för män som slår, däribland terapi och behandlingar. Det tycker Lucas Gottzén är ett framsteg, men han menar att det fortfarande finns stora problem med hur diskussionen kring män som misshandlar förs. 

– Bland annat medierapporteringen som för vidare bilden av den här mannen som en monstruös typ, säger han. 

Lucas Gottzén eftersträvar större öppenhet kring frågan. 

– När mannen som slår får en röst, till exempel själv går ut och berättar om sina handlingar, så brukar behandlingar för den typen av män få ett uppsving, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".