Östersjöns bottensediment ska undersökas under två månader med början i helgen.
Östersjön

Forskare ska undersöka Östersjöns botten

Genom att borra djupt i Östersjön hoppas forskare att i framtiden kunna förutse Östersjöns reaktioner på förändringar i klimatet. I helgen startar en två månaders forskningsexpidition som ska kartlägga hur Östersjöns klimat och miljö förändrats de senaste 130 000 åren.

Det blir första gången någonsin som det borras i bottensedimentet för vetenskap. Det kommer att borras på flera platser runt den svenska kusten, bland annat utanför Hanö.

– I förlängningen ska det leda till en bättre förståelse för hur vår miljö har utvecklats och en bättre förståelse för hur vi ska förvalta den miljön vi har idag, säger Thomas Andrén från Södertörns högskola som är forskningschef på expeditionen.

Östersjöns ekosystem
Tanken är att sedimentet ska ge forskarna en bättre bild av hur Östersjön har utvecklats och en förståelse för hur Östersjöns ekosystem fungerar när det inte är stört av människor.

Resultatet av forskningsexpeditionen kommer bland annat att publiceras i vetenskapliga tidskrifter.

– I en förlängning kan det kanske också bli en signal till beslutsfattare om hur man går vidare i miljöarbetet, säger Thomas Andrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista