1 av 2
Utredare Ingrid Hansson och Kvalitetssamordnare på Utbildningsförvaltningen i Ronneby Annika Forss. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio.
2 av 2
Snäckeback, en av skolorna i Ronneby. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Ronneby

Startar utredning om de dåliga betygen

Efter Skolinspektionens kritik tillsätter nu Ronneby kommun en utredning för gå till botten med högstadieelevernas dåliga betyg.

I veckan kom Skolinspektionen med kraftig kritik mot att var tredje elev i Ronneby inte klarar av att få godkända betyg i alla ämnen. 2008 fick Ronneby liknande kritik av Skolinspektionen

Inger Hjort, biträdande chef på Utbildningsförvaltningen i Ronneby är självkritisk.

– Vi har vetat att vi har lägre resultat än vad vi borde sett till populationen. Vi har haft projekt för att höja resultaten speciellt för pojkar, men har inte nått så långt som vi borde. 

Den som nu ska utreda varför inte alla Ronnebyelever har godkända betyg är den före detta kvalitetssamordnaren Ingrid Hansson. Hon berättar att det främst är när eleverna kommer upp i högstadiet som de inte klarar betygen och har en teori om varför.

– Det kan handla om att vi har många nyanlända i de årskurserna som har det svårt med språket. Vi får inte så mycket pengar som vi skulle behöva för att ge dem den undervisning de behöver. 

Anton Kalm
anton.kalm@sverigesradio.se

Stina Linde
kristina.linde@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".