Michael Nelander vill inte se någon allmän beväpning av tullare. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Blekinge

Pistol eller inte för tullen

1:22 min

Trots ett tydligt nej från Tullverkets generaldirektör, så förs det inom myndigheten en debatt om att beväpna personalen med skjutvapen.

I en undersökning bland tullare på Arlanda och Skavsta svarade nio av tio att man ville bära pistol, men Michael Nelander som är chef för Tullverkets brottsbekämpning i södra Sverige ser flera problem med skjutvapen.

– Vi jobbar många gånger i trånga miljöer med många resenärer och där är det inte lätt att hålla koll på sitt vapen och dessutom inte lämpligt att använda det.

Finns redan vapen
Redan idag är en del av tullens personal beväpnade med skjutvapen, med då handlar det om personer som exempelvis slår till mot en lägenhet där en narkotikasmugglare håller till.

Men ytterligare beväpning har alltså fått ett nej från ledningen och i dagarna kommer facket att diskutera hur man ser på frågan.

Aldrig saknat pistol
Michael Nelander jobbar idag mest på kontoret, men under den tiden han var ute på fältet kände han aldrig att en pistol hade behövts.

– Det var några år sedan, men nej, jag kände aldrig att jag saknade ett skjutvapen.

Undvika konflikt
Och istället för att beväpna personalen på exempelvis Blekinges färjeterminaler har myndigheten slagit in på en annan väg.

– Vi har återkommande utbildningar där vi tränar på att undvika konflikt och sedan har vi ju också batong och pepparspray, avslutar Michael Nelander.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista