Kalle Sandström (S) vill använda pengarna till Blekingesjukhusets underskott. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Blekinge

50 miljoner extra till landstinget

1:22 min

Landstinget Blekinge kommer att få en bonus på drygt 50 miljoner kronor i höst.

Det är en sorts försäkringsåterbäring till kommuner och landsting, så kallade afa-pengar, som delas ut.

Nu väntar en politisk strid om vad pengarna ska användas till, och här kan du se vad landstingsråden har för planer.

Även om miljonerna bara är en liten del av de dryga fyra miljarder som landstinget omsätter varje år, så är det välbehövda pengar enligt landstingsrådet Kalle Sandström (S).

– Men just på mariginalen så är det ju välkomna pengar i år. Sjukvården behöver pengar. Och det finns ju beräkningar de närmaste åren att hela svenska sjukvårdssystemet är underfinansierat.

Lärlingsprojekt
Men det råder skilda meningar om vad de dryga 50 miljonerna ska användas till. Alexander Wendt, som är moderaternas oppositionsråd, vill satsa på ett nytt projekt.

– Vi skulle gärna pröva ett lärlingsprojekt under låt säga ett eller två år, att kombinera en lärlingsplats på landstinget med studier inom hälso- och sjukvård, och på det sättet stimulera unga människor att välja vårdyrket. För vi vet att vi kommer behöva dem i framtiden.

Spara för framtiden
Kalle Sandström har andra planer. Han vill säkra ekonomin i landstinget genom att använda en del till att betala för det ökade vårdbehovet.

-- Vi vill täcka det behovet som blekingesjukhuset har i innevarande år. Man redovisar en ökad vårdproduktion med fler vårdtillfällen, fler som får behandling och fler som opereras. I övrigt är min uppfattning att vi ska spara dom har pengarna och avsätta dem för framtida behov, som investeringar i medicinutrustning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista