1 av 3
Gert Nilsson tror de nya säkerhetssatsningarna kommer ge resultat. Foto: Malin Taipale/Sveriges Radio
2 av 3
Lovisa Sundqvist tycker att man ska kunna känna sig trygg i skolan och att kameraövervakning motverkar det. Foto: Malin Taipale/Sveriges Radio
3 av 3
Carl Berlin tycker att det bara är bra med kameraövervakning, och hoppas det leder till att elevdatorerna lämnas i fred. Foto: Malin Taipale/Sveriges Radio
Karlshamn

Nu ska Väggaelever kameraövervakas

1:28 min

Efter vårens datorstölder på Vägga gymnasieskola i Karlshamn skärps nu säkerheten. Inom kort planerar skolan att sätta upp kameror vid elevskåpen för att motverka framtida stöldförsök.

– Det är enbart vid elevskåpen, alltså i korridoren, där man förflyttar sig fram och tillbaka. Och det är inget bekymmer med Datainspektionen när det gäller att ha kameror inomhus, det är betydligt mer komplicerat om man har kameror utomhus där allmänheten kan förflytta sig, säger Gert Nilsson, en av Vägga gymnasieskolas rektorer.

Lovisa Sundqvist och Carl Berlin har precis påbörjat sitt tredje gymnasieår och har olika åsikter om kameraövervakningen. Lovisa tycker det känns obehagligt att bli övervakad på skoltid, medan Carl tycker att det är bra med kameraövervakning för att undvika att framtida stölder.

Förutom kameraöverakningen, som upphandlas just nu, har alla nyinköpta datorer utrustats med gps-sändare, så att de kan spåras om de blir stulna, skåpen har förstärkts och också flyttats på för att öka insynen. Allt detta kostar, drygt 200 000 kronor beräknar skolan att lägga ut, pengar som gör att annat arbetsmiljöarbete skjuts på framtiden. Men trots merkostnaderna ser Gert Nilsson positivt på framtiden:

– På det hela taget så hoppas jag att alla de här insatserna ska ge resultat och det är jag ganska övertygad om att det gör, säger Ger Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista