Morgan Bengtsson och Caroline Bengtsson är två av delprojektledarna i den här satsningen. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Blekinge

Unikt projekt ska få psykiskt sjuka att må bättre

"Mår man psykiskt dåligt så stänger man ofta in sig"
1:58 min

Elva miljoner kronor satsas i ett projekt som ska hjälpa personer med psykisk funktionsnedsättning i Blekinge att må bättre och få bättre livskvalité. Förhoppningen är att modellen sprids till andra platser i Sverige.

Kultur och hälsa är ett treårigt projekt som i praktiken nu sätter igång i Olofström, Karlshamn och Sölvesborg. Nästa år startar det även i Karlskrona och Ronneby.

Det handlar om att ta med deltagarna ut på olika sorters kulturella aktiviteter, som till exempel fiske, massage och musikevenemang, och på så sätt bryta en isolering som ofta finns hos en person med psykisk funktionsnedsättning.

Hjälp tillbaka till vardagen
– Mår man psykiskt dåligt så stänger man ofta in sig och vill inte träffa andra, men detta projektet ska hjälpa till så att även de ska komma ut mer och få vara med i en gemenskap, säger Morgan Bengtsson, delprojektledare för Kultur och hälsa i Sölvesborg.

– Att de får medverka och känna sig betydelsefulla och kanske träffa nya kompisar. Då tror jag att den här satsningen kan göra att de kan komma mera tillbaka till vardagen, säger Caroline Bengtsson, delprojektledare i Olofström.

Mäter måendet
Morgan Bengtsson säger att det är ett unikt projekt på så sätt att det under tiden sker mätningar av det psykiska måendet hos deltagaren. Genom det går det att peka ut exakt vilka sorts aktiviteter som får en deltagare att må bättre.

– Och med hjälp av det så ska man komma fram till vad som är bra, vad som är mindre bra och vad vi kan satsa vidare på.

Inte funnits tidigare
Caroline Bengtsson tycker att just psykiskt funktionsnedsatta är en målgrupp som ofta varit lite bortglömd.

– Den satsningen har det inte funnits så mycket av innan, utan det är först nu som det börjar läggas lite krut på just den psykiska biten, säger Caroline Bengtsson.

Men nu satsas det alltså och det görs av kommunerna i Blekinge, Landstinget Blekinge, Region Blekinge och Blekinge läns bildningsförbund. Och projektet är ovanligt på flera vis.

– Detta är ju första gången som detta sker i Sverige och det ska vi vara väldigt glada för att det sker i lilla Blekinge, säger Morgan Bengtsson.

Efter tre år ska projektet utvärderas och förhoppningen är att modellen sprids i övriga Sverige om den visar sig vara effektiv.

Fakta Kultur och hälsa

  • Max 25 deltagare i varje kommun
  • Det finns fyra perioder med olika fokus: kost, motion, kultur, natur
  • Varje period pågår under 14 veckor
  • 1 aktivitet i veckan, 3 timmar åt gången
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".