Räddningschef Anders Engblom och polisens Magnus Bergman vid dagens presskonferens. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Blekinge

Brandman anhållen för mordbrand

1:30 min

En brandman hos Räddningstjänsten i Blekinge har anhållits misstänkt för mordbrand i Eringsboda. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för två bränder som inträffat dels i Hjorthålan den 29 augusti, dels igår i Haraldsmåla.

Redan vid midsommar konstaterade räddningstjänsten i Blekinge att det var onormalt många bränder i området och till slut vände man sig till polisen. 

Sedan april har det varit totalt 17 markbränder i området men i nuläget gäller misstankarna bara två bränder. Gårdagens i Haraldsmåla och branden i Hjorthålan i slutet av augusti.

Hur misstankarna riktades mot den anhållne vill polisen inte säga och inte om hur mannen greps.

Koppling till andra bränder?
Nu fortsätter utredningsarbetet och bland annat vill man undersöka om den misstänkte kan kopplas till någon av de 17 bränderna, berättar Magnus Bergman på polisen. 

För räddningstjänsten handlar det nu om att tala med sin personal om det inträffade, men också att lösa en del praktiska problem då den misstänkte är avstängd från sitt jobb under utredningen.

Just nu jobbigt
Vid dagens presskonferens medgav Anders Engblom att läget är jobbigt och han har aldrig hört talas om något liknande.

– Nej inte i Blekinge och då har jag ändå varit här ett tag.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista