Sölvesborg

De första "karriärlärarna" är i tjänst

8:02 min

Sölvesborg är först ut i Blekinge att komma igång med karriärlärare. Sjutton lärare sökte de fem tjänsterna i kommunen och en av dem som fick arbetet är Elisabet Bergh, specialpedagog och vikarierande rektor på Hörviks skola.

På uppdrag av Skolverket ska kommunerna införa förstelärare eller så kallade karriärlärare. Det är duktiga lärare som på olika sätt ska vara med och utveckla och hitta ny vägar i undervisningen.

– Det känns oerhört spännande och utmanande att få ta del av detta utvecklingsarbete som kommer att ske, säger Elisabet Bergh, som är en av fem karriärlärare i Sölvseborgs kommun.

Varje förstelärare får en löneökning med 5 000 kronor i månaden och det finansieras med statliga pengar.

– Jag har mött positiva reaktioner men sedan kan jag förstå att det kan finnas negativa reaktioner just på lönen, säger Elisabet Berg.

Hon tror inte att hon kommer ändra sitt arbetssätt på grund av tjänsten förutom att hon kommer ingå i en utvecklingsgrupp med de andra karriärlärarna och verksamhetschefen i kommunen.

Och Elisabet Berg tror på den här satsningen.

– Jag hoppas ju att det här kan få en god påverkan. Men jag tror det är viktigt att vi tänker att det inte ska ske med en gång, man måste se på sikt. Förändringar tar tid, säger hon.

I Blekinge har sammanlagt 55 tjänster fördelats över alla kommunerna. Än så länge är det bara Sölvesborg som har hunnit starta medan de andra har kommit olika långt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista