Ulf Melander och Blekingepolisen har två teorier som de arbetar med, ligor utifrån Blekinge eller Någon som härmar andra uppmärksammade inbrott. Foto: Malin Taipale/Sveriges Radio
Karlskrona

Liga eller imitatörer bakom inbrottsvåg

1:29 min

Blekingepolisen tror att de fräcka inbrottstjuvarna som härjat i länet under den senaste veckan antingen en organiserad inbrottsliga eller tjuvar som kopierat inbrottsstilen från andra delar av landet.

Tjuvarna har tagit sig in i totalt fem villor i Karlskrona kommun genom att borra i fönster eller dörrkarmar och sedan använt ett specialverktyg för att ta sin in i husen där de boende har legat och sovit.

– Under helgen och en vecka tillbaka har vi haft en tre-fyra brott med ett väldigt specifikt tillvägagångsätt och vi kan även konstatera att det inte hänt i våra grannlän, varken Kronoberg, Kalmar eller Skåne. Det kan antingen vara gärningsmän som är rörliga eller gärningsmän som har lärt sig av andra, säger Ulf Melander, kriminalinspektör hos Blekingepolisen och insatsledare vid bostadsinbrott i södra Sverige.

Projekt med BTH
Genom ett projekt i samarbete med BTH, Lunds universitet och polismyndigheter i södra och mellersta Sverige kan polisen i Blekinge jämföra brott med andra polismyndigheter. Ett arbetssätt som används i utredningen av villainbrotten.

– Från varje brottsplats hämtar vi in samma information så att vi kan göra den jämförbar. Eftersom vi hämtar in samma information från varje brottsplats, tillvägagångsätt hos gärningsmän, målsägandes uppträdande och beskrivning av fastigheten och sedan lägger in detta i ett datorprogram som Blekinge Tekniska Högskola hjälpt oss att utveckla, kan vi göra den här informationen sökbar, säger Ulf Melander.

Efterlyser tips
Just nu har polisen inga misstänkta för inbrotten. Ulf Melander efterlyser därför fler tips från allmänheten och uppmanar tipsare att stå på sig.

– Generellt sätt så får vi in tips hela tiden och det är vi ytterst tacksamma för. Jag vet att ibland uppfattar folk att det är lite opersonligt, man ringer på 11414 och känner att man hamnar någonstans, hos någon som inte är insatt i ärendet. Men stå på er, för jag och mina arbetskamrater är jättetacksamma för de tipsen och de kommer alltid till oss, så beskriv bara vad ni har sett och be dem teckna ner det, så kommer det till oss, säger Ulf Melander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista