Blekinge

Svårt för ambulanser att hinna med

1:27 min

Hockeyspelaren Hannes Nordgren blev liggande på isen i upp emot 40 minuter när han skadades allvarligt under en match i Olofström i lördags kväll. Ambulanserna var upptagna i närheten. Och enligt ambulanschefen på Blekingesjukhuset, Paul Håkansson blir det allt svårare att hinna med olyckorna.

– Det händer ja, det är hög belastning på ambulanserna i Blekinge i dag. Vi över ju våra uppdrag varje år ganska rejält, både tidsmässigt och längden som vi kör. Det är fler mil, och blir det flera larm vid en tidpunkt så blir det tyvärr så här.

Det var på en ishockeysmatch i lördags mellan Olofström och Helsingborg som Olofströmspelaren Hannes Nordgren skadades av en tackling, berättar tränaren Andreas Svensson.

– Det smäller riktigt rejält på Hannes. Tacklingen tar rätt mot huvudet, han blir liggande och man ser direkt att det här kommer inte bli bra.

– Så folk rusar ut på isen, och Hannes blir liggande. Det kommer folk som försöker ta hand om honom och han reagerar inte alls.

Upptagen ambulans
Ambulansen i Olofström var upptagen och en bil skickades från Karlshamn i stället. På väg dit blev spelaren sämre och ärendet fick högsta prioritet.

Då är det viktigt att fort komma fram till platsen, menar Paul Håkansson.

– Ja, framförallt om man pratar inre blödningar och sånt som behövet komma på operationsbord omgående. Visst är det så.

Återhämtar sig
I Hannes Nordgrens fall rörde det sig om en kraftig hjärnskakning som han nu återhämtat sig från.

Ändå var det långa minuter i väntan på isen, berättar tränaren Andreas Svensson.

– Det är klart man var jätteorolig och det var man hela tiden.

Daniel Svensson
daniel.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista