Sydostlänen samarbetar för att stoppa utflyttning

Blekinge, Kronoberg och Kalmar inleder nu ett samarbete som ska stoppa utflyttningen från regionen.

Ett nära samarbete mellan länen ska bland annat göra det lättare för människor att få jobb.

Sven Lindgren, landshövding i Kalmar, var den som kom på idén.

- Vi har problem som är likartade i de tre länen, bland annat sviktande befolkningsutveckling, låg utbildningsnivå och företag som riskerar att lägga ner eller flytta utomlands.

Blekinge, Kronoberg och Kalmar ska tillsammans se till så att man behåller sina företag och att man håller kvar de unga invånarna och ger dem rätt utbildning så att de kan jobba på företagen i regionen.

Många är inblandade i det här samarbetet; kommunerna, länsstyrelserna, arbetsförmedlingarna, olika utbildningar och näringslivet, och representanterna kommer att träffas flera gånger per år.

Det första året ska man rikta in sig på företag inom upplevelseindustrin, till exempel turism, natur, media och musik, för att tillgodose den branschens behov av utbildat folk i framtiden.

Blekinges landshövding Ingegerd Wärnersson är säker på att Blekinge kommer att vinna på ett nära samarbete med grannlänen.

- Vi kommer att bli mer synliga på kartan. Vi är ett av de minsta länen och därför måste vi synliggöra oss. Vi kommer också att få bättre utbildningar och möjlighet till smala utbildningar som vi inte har råd att hålla själva, men tillsammans med de andra har vi råd, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".