Tim Rodhe och Mathias Nilsson från datorspelsnätverket Eldeffekten siktar efter de stora pengarna. Foto: Tove Kluge/Sveriges Radio
E-sport

Blekingelag siktar på de stora prispengarna

3:07 min

Dataspelsnätverket Eldeffekten i Blekinge kämpar sedan 2007 för att deras lag ska nå toppen inom olika dataspel. Genom olika online-matcher och LAN vill spelarna bli de allra bästa.

Eldeffekten består av tre lag som spelar olika spel. Att tillhöra ett "Community", ett nätverk är ungefär som att tillhöra ett lag. De spelar både individuellt och i lag.

– Det handlar om att vi umgås och spelar tillsammans. Vi vill och försöker nå upp till en högre nivå, säger Mathias Nilsson som är med i Eldeffekten och fortsätter:

– Vi samlas under lan och spelar tillsammans, fast vi spelar mest online. Sen åker vi och tävlar på olika evenemang.

Miljoner i prispengar
Även om man kan tro annat så finns det mycket pengar inblandat i E-sportspel. De allra största tävlingarna har stora summor pengar i vinstpotten.

– Det finns mycket. Vi satsar på ett lan i Ljungby med 27 000 kronor i prispengar och det är inte det största eventet. Det handlar om miljonbelopp i de riktigt stora tävlingarna, säger Tim Rohde som också är med i nätverket.

Mathias Nilsson håller med:

– Starcraft är det spel som det finns mest pengar i när man spelar en och en. Annars får man dela pengarna på hela laget som består av fem personer, säger han.

Stora chanser
Nästa stora event är alltså GameON-lanet i Ljungby. Eldeffekten skickar sitt League of Legends-lag som ska försöka att ta hem så mycket som möjligt av prispengarna.

– Våra chanser att vinna är väldigt stora. Men vi måste träna och lägga ner mycket tid nu inför. Och sen ska vi åka dit och spela en bra turnering, säger Mathias Nilsson.

Ordlista

LAN: Står för Local area network. Det är när spelarna kopplar samman sina datorer och spelar mot varandra. Spelarna är i samma rum eller byggnad.

DotA: förkortning av spelet Defence of the Ancients. Ett flerpersonersspel som skapats utifrån spelet Warcraft 3: Reign of Chaos. Spelarna är enskilda "hjältar" som i lag ska förstöra det andra lagets vädligt beskyddade antikvitet.

League of Legends: Flerpersonersspel som handlar om att två lag av "hjältar" spelar man mot man på en stor bana.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista