1 av 7
2 av 7
3 av 7
4 av 7
Bruce Springsteen är mångas favorit. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
5 av 7
"Smörgåsar och smårätter kom ut 1978. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
6 av 7
Smågodis, ett måste för många på fredagskvällen. Foto; Stina Linde/Sveriges Radio.
7 av 7
Cd-skivan backar, men vinylskivorna blir allt mer populära. På fredag spelar vi vinylskivor i Eftermiddagen. Foto: Troy Maben/Scanpix.
Blekinge

80-talsmoves och vinylfrossa i Eftermiddagen

I dag är det fredag, men ingen vanlig fredag. I P4 Blekinges Eftermiddagen myste nämligen Yamile och Annelie till det ordentligt genom att spela våra gamla vinylskivor som snart ska säljas. Dessutom gick de på djupet med begrepp som fredagsmys, lördagsgodis och hemmakväll och läde sig de rätta dansstegen. Se filmen här! 

Innan vårt skivarkiv säljs till förmån för Världens Barn laddade Eftermiddagen skivspelarna. Våra backar var fulla av vinylskivor och vi spelade både låtarna du minns och låtarna du inte kommer ihåg att du minns.

Och du, missa inte att kolla när dansaren Angelina Ohlin lär Annelie och Yamile att dansa på äkta 70- och 80-talsmanér!

Annelie dansar 70-tal: 

Yamile lär sig dansa 80-tal:

 Förutom att dansa loss ordentligt så kräver ju fredagsmyset något gott att äta. Ur 1970-talsklassikern "Smörgåsar och smårätter" har vi valt ut ett par riktiga mysrätter. Smaklig spis!

  

Häftiga nattkrökare

4 skivor vitt bröd * 100-150 g cheddar el prästost * ½ grön paprika + ½ röd paprika * Ca 1 ½ krm grovmalen svartpeppar * 3 hg tysk salami * ½-1 hg dans grönmögelost * 1 tomat * 2 blad isbergssallad per bröd * 1 hg rökt skinka

Skär ost, tomat, korv och skinka i små tärningar och lägg väl blandat på brödskivan. Strimla paprikan och lägg den ovanpå ostblandningen, strö svartpeppar ovanpå. Lägg en brödskiva ovanpå och sätt in i ugnen och grilla i ca 200 grader tills osten smält och brödet fått färg.

Serveras med hela blad isbergssallad med valfri dressing.

Lördagsmackan

4 skivor vitt formbröd * 14-16 skivor salami eller annan rökt korv * 1 ½ hg färska champinjoner el motsvarande mängd konserverade * Smältost, typ cheddar eller schweizer

Börja med att rosta skivor av vitt formbröd. Bred på lite smör eller margarin och sedan ett lager inte för senap.

Täck varje brödskiva med 3-4 skivor salami eller annan rökt korv. Lägg färska eller konserverade champinjoner ovanpå och täck slutligen med ostskivor av cheddar- eller schweizertyp. Gratinera i hög värme, 275 grader i 5 – 10 minuter och servera smörgåsarna genast.

Spagettisupé

Lägg ett tjockt lager kokt spagetti i en eldfast form och slå en god svampstuvning över. Garnera ovanpå med räkor och musslor så mycket du vill och har råd med. Strö över riven ost (gärna ostrester) och lägg på ett par smörklickar. Allt kan göras i ordning tidigt på dagen och sen tar gratineringen ca 20 min i het ugn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista