1 av 9
Taket på byggnaden. Av de 140 elementen på byggnaden så är det bara två stycken som är exakt likadana. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
2 av 9
Plåtslagaren Johan Hansson är en av de som jobbat med att lägga plåten på byggnaden. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
3 av 9
Solens strålar reflekterar sig i det rostfria stålet. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
4 av 9
Plåten som används ska vara underhållsfri när den sitter uppe på plats. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
5 av 9
Hajen 1 och HMS Neptun ligger på plats bredvid varandra inne i ubåtshallen. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
6 av 9
Besökarna ska även kunna gå in i HMS Neptun. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
7 av 9
Såhär kommer väggarna inuti ubåtshallen se ut. En sorts industrikänsla finns över hela hallen interiört. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
8 av 9
Det går att gå runt hela ubåten. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
9 av 9
När ubåtsmuséet öppnar den 6 juni 2014 är det tänkt att se ut såhär. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Karlskrona

BILDSPECIAL: Tjuvkika på byggandet av ubåtshallen

Ubåtshallen på Marinmuseum i Karlskrona börjar nu ta form på riktigt. Ännu är det inte öppet för allmänheten, men redan nu har du chans att följa med in och tjuvkika hur det ser ut.

För första gången har idag det framtida ubåtsmuséet i Karlskrona visats upp. Muséet som förväntas öppna den 6:e juni nästa sommar innehåller Sveriges första ubåt Hajen, men även ubåten Neptun som blev något av en kändis från kalla kriget.

Den runt 21 meter höga byggnaden kan nästa liknas vid en diamant med sina blanka stålplåtar i alla möjliga vinklar. Placerad alldeles intill Marinmuseum kan det nära på behövas solglasögon för att titta på byggnaden en solig dag.

Men det är inte bara utsidan som är speciell. Inuti finns de två ubåtarna och de fanns på plats redan innan väggar och tak började byggas. En metod som inte är särskilt vanlig berättar projektledaren Maria Lundkvist.

– Ja, jag har aldrig hört talas om det och det har inneburit en stor utmaning för de som jobbat här att museiföremålen redan har varit på plats så att säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista