Dricksvattnet i Karlskrona innan reningsverket byggdes om. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.
Karlskrona

Karlskronas dricksvatten - tre gånger så brunt

Biologen: "Samma trend i Nordamerika"
1:26 min

Karlskronabornas dricksvatten har blivit nästa tre gånger så brunt på tio år. Men ingen vet helt säkert varför.
– Det är inte bra att vattnen blir bruna som gamla kärr, säger vattenchef Kenneth Johansson.

Karlskronabornas dricksvatten kommer från Lyckebyåns ytvatten. När det hämtas upp, innan det renas på kemisk väg, är det nu nästan tre gånger så brunt som det var för tio år sen.

Lyckebyån spelar i en helt egen division när det gäller brunifieringen, alltså att åar och sjöar blir allt mer missfärgade. Både Halen och Långasjöns vatten har också blivit brunare de senaste tio åren. Men inte som Lyckebyån.

– Vi har bekymmer med Lyckebyån och vattenkvaliteten försämras hela tiden, säger Kenneth Johansson.

Mönstret med brunt vatten går igen i andra delar av världen:

– Den här trenden ser vi i södra Sverige, norra Europa och i Nordamerika, säger Andreas Nilsson, sötvattenbiolog på Länsstyrelsen i Blekinge.

Den brunare färgen kommer från humuslagret, alltså från jorden. Forskarna delar sig i två läger om varför jorden färgar vattnet allt mer.

En teori är att högre temperaturer och rikligare regn gör att humuslagren lossnar och går ut i vattnet. En annan är att jordlagren släpper i takt med att markerna blir mindre sura.

Oavsett orsak tror Kenneth Johansson att vattnet blir ännu brunare i framtiden.

– Jag tror att det ökar men hoppas givetvis att kurvorna planar ut. För det är ju inte bra att vattnen blir bruna som gamla kärr. Vi vill ju ha friska vatten, säger Kenneth Johansson.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".