Ola Fiskare från Kivik vill att myndigheternas resurser används på ett annat sätt om Hanöbukten ska räddas. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Hanöbukten

Fejkkonferens var en protest

1:29 min

"Välkomna på Hanöbuktskonferens i Kiviks hamn den 10 september", skrev fiskaren Ola Johnsson, från Kivik i en inbjudan till flera myndigheter och media. Men det blir ingen konferens i dag. Inbjudan ska ses som en protest.

– Jag ville göra ett inlägg i debatten om hur man hanterar miljöfrågan i Hanöbukten och hur resurserna fördelas, berättar Ola Johnsson som är mer känd som Ola Fiskare.

Läser man vidare i inbjudan till Olas konferens står det bland annat att:

 "de obligatoriska luncherna med tillhörande stoj avskrivs, bubblet likaså, men att smörgåsar kan medtagas och kanske faktureras på respektive myndighet. Övernattning erbjuds i tält på hamnplanen till en kostnad av 7 000 kronor".

– Fiskare har inte mycket resurser men myndigheterna har ju mycket resurser till att hålla både konferenser och mingelkvällar, men jag skulle vilja se mer pengar till forskning i stället.

Ola har som Kiviksfiskare kämpat för havsmiljön i flera år och pekat på den marina kollapsen i Hanöbukten. Nu har han helt enkelt tröttnat på myndigheternas sätt att hantera frågan och han efterlyser åtgärder i Kiviks hamn.

- Jag vill ha en ordentlig provtagning här. 2010 larmade vi första gången, men vi har inte fått någon vettig provtagning ännu. Då säger de att de saknar resurser, men så kan de ändå ha konferenser och mingel.

Ola har fått förklara sin tanke för både TT och Sydnytt som hört av sig inför konferensen, men ifall någon ändå skulle dyka upp så är de välkomna.

- Ja, bara de har filtar och tält med sig så fixar det sig. Smörgåsar kan vi nog ordna, hälsar Ola Johnsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista