Foto:Fredrik Sandberg/ Scanpix
Sölvesborg

Förbereder sig på vindkraft

1:09 min

Sölvesborgs kommun undersöker om man kan rikta in en del av kommunens gymnasieutbildningar mot vindkraft. Allt för att på bästa sätt utnyttja den gigantiska vindkraftpark som kan bli verklighet i Hanöbukten.

Ännu så länge har regeringen inte gett något besked om det ska byggas runt 800 vindkraftverk i Hanöbukten. Det beslutet väntas komma i början på nästa år.

Men när beslut tas, har Sölvesborgs kommun inte tänkt stå med byxorna nere. Hundratals arbetstillfällen väntas dyka upp så redan nu funderar man alltså på att rikta in gymnasieutbildningar mot vindkraft.

Men det är inte allt. Ska det byggas räknar man med att runt 50 miljarder kronor kommer att plöjas ner i satsningen och Clemens Malmberg hoppas att så stor del av pengarna som möjligt ska spenderas i Blekinge.

– Kan vi få tio procent av de pengarna så handlar det ju om jättestora belopp. Folk ska bo och sova någonstans och det är jätteviktigt att vi får med oss alla lokala företagare på det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista