I framtiden blir det ingen polisnota att betala för Sweden Rock Festival. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Norje

Sweden Rock slipper betala för bevakning

Från och med årsskiftet blir det slut på det omstridda konstruktionen med att arrangörerna måste betala polisens kostnader vid sportevenemang och kulturevenemang.

– Det var ett oväntat och glädjande beslut. Det blir en klar förbättring för oss, säger Martin Forssman, presschef och vice vd för Sweden Rock Festival.

Han pekar på att bara deras festival haft en polisnota på drygt en miljon kronor per år.

När den notan i fortsättningen kan rivas blir det mer stabil mark att stå på, och Forssman sätter bevakningskostnaderna i samband med festivaldöden i Sverige.

– Det här blir ju bättre för hela branschen.

"Utmärkt lösning"
Johan Pehrson, folkpartistisk riksdagsman, som länge varit med och drivit motståndet mot att klubbar i aktiebolagsform ska särbehandlas är nöjd.

– Det är både en nödvändig och alldeles utmärkt lösning, nu kommer alla klubbar i landet att behandlas lika men samtidigt innebär det inte att de friskrivs från att ta hand om säkerheten inne på arenorna, säger han till Ekot

Enligt Johan Pehrson har det varit kostsamt för klubbarna i landet, inte minst i Stockholm, att tvingas betala för polisbevakningen utanför fotbollsarenorna.

– Ja, man har ju redan stora kostnader för matchvärdar och ordningsvakter inne på arenorna, kostnader som man även i fortsättningen kommer att ha, säger Johan Pehrson.

20 miljoner tillförs
Nu tillför regeringen i höstbudgeten 20 miljoner kronor mer till polisen från och med årsskiftet, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Regeringen har varit utsatt för stark press i frågan. Reglerna har slagit snett mot idrotten.

Exempelvis har fotbollsklubbar som är idrottsaktiebolag - AIK, Djurgården, Hammarby och Örebro - tvingats betala för polisbevakning vid sina matcher. Ideella föreningar - som Malmö FF och IFK Göteborg har sluppit betala.

Konkurrensverket har slagit fast att klubbar som drivs som idrottsaktiebolag diskrimineras.

Rikspolisstyrelsen har velat fortsätta kunna ta betalt och har luftat oro över att klubbarna annars får mindre anledning att jobba med säkerhet.

Två olika förslag
Två olika utredare har lämnat två olika förslag till lösning. Regeringen väljer alltså nu att ta bort kravet om att betala polisnotan.

Regeringen skriver att den i en intensiv debatt har ifrågasatts av olika skäl och av olika intressen.

Nu gör regeringen bedömningen att "nackdelarna med regleringen överväger fördelarna" och den tas därför bort.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista