1 av 2
Ola Sterling förbereder torsk i diskmaskinen. Foto: Ola Sterling/Sveriges Radio
2 av 2
Till vänster högst upp ser vi bulgur, sedan köttsoppa högst upp, risotto och rå bulgur till höger och längst ner i bild torsk. Foto: Ola Sterling/Sveriges Radio

Laga mat i diskmaskinen - miljösmart och gott

1:34 min

Överraska middagsgästerna genom att laga mat i diskmaskinen, både miljösmart, roligt och gott. Låter det knäppt? Metoden har blivit allt vanligare den senaste tiden och den italienska matskribenten Lisa Casali har kommit ut med en bok i ämnet. 

Skulle du kunna tänka dig att laga mat i diskmaskinen? Visst låter det befängt och farligt, men inte alls. Peter Rehn är kökschef på Scandic Väst & CH och har jobbat som kock sedan 80-talet. Han hade aldrig hört talas om fenomenet att laga mat i diskmaskinen men är positivt överraskad. 

– Det här skulle jag kunna göra som ett roligt inslag till middagsbjudningen, dessutom finns det ett miljötänk där man kan kombinera både disk och tillagning, säger Peter Rehn.

En vanlig diskmaskin kommer upp i omkring 80 grader, vilket enligt Peter Rehn är lågtemperatur vid tillagning av mat på spis. Men ett standardprogram i diskmaskinen hemma fungerar alldeles utmärkt för att värma upp maten. 

Men en trerätters middag, skulle det vara möjligt?

– Ja, med fisk till huvudrätt, soppa till förrätt och kanske något bakat till efterrätt såsom en färdiglagad kaka eller liknande, men det måste vara tätförslutande påsar eller burkar. När vi testar nu idag har vi vakuumförpackade påsar och en gammal syltburk och det kommer fungera bra, säger Peter Rehn som är kökschef på Scandic Väst & CH.

Ola Sterling
ola.sterling@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista