1 av 2
Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
2 av 2
Melissa Millbourn, brandingenjör i Karlshamn. Foto: Malin Taipale/Sveriges Radio
Olofström

Källarbranden: Fem räddades med stege

0:40 min

Fem personer fick räddas ut med hjälp av stege vid en brand i källaren på ett hyreshus på Västra Storgatan i Olofström i dag. Totalt evakuerades boende i två trappuppgångar. Branden släcktes vid lunchtid. 

Räddningstjänsten fick larm om branden vid 11-tiden och började med att evakuera lägenheterna. Inledningsvis var två trapphus rökfyllda och källaren för varm för att de skulle kunna ta sig ner och lokalisera branden.  

Fem personer fick tas ner från sin lägenheter med stege. En person ska ha skadats lindrigt. Enligt räddningsledaren Melissa Milbourn upptäcktes det ganska snabbt att det var just i källaren som det brann. 

– När vi kom hit i dag var det helt rökfyllt i trapphusen och personer stod på sina balkonger och behövde hjälp. Det har brunnit i lägenhetsförråd, antingen i ett eller flera stycken säger hon. 

En av de boende berättar hur han upptäckte att det brann. 

– Det började lukta lite rök och snart alltmer. Sedan tittade jag ut genom köksfönstret och såg en brandbil. Så småningom kom sex stycken, berättar han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista