Pressuppbådet var stort på torsdagsförmiddagen. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio.
Blekinge

Försvarsadvokaten: Ren tillfällighet att han var i skogen

1:34 min

Den brandman som misstänks ha anlagt tre bränder i ett område kring Eringsboda, släpptes under förmiddagen. Under häktningsförhandlingen ansåg rätten att bevisen inte räcker för att misstänka mannen på sannolika skäl för mordbrand. Därmed upphävs även beslutet om att anhålla mannen. 

Mannens försvarsadvokat Christer Holmqvist säger att hans klient är lättad efter att ha blivit släppt.

– Det har varit många pressade timmar och dygn. När man är frihetsberövad vet man ingenting, man är helt avskuren från omvärlden. Är man det för första gången i sitt liv så är det väldigt tungt, säger Holmqvist.

Åklagaren lyckades alltså inte lägga fram så pass tunga bevis att brandmannen kunde häktas. Men Ulrika Grenefors fortsätter att betrakta mannen som misstänkt. 

– Utredningen fortsätter även om tingsrätten idag inte tycker att det som presenterats räcker för att häkta honom, säger hon. 

Totalt 17 gånger har det brunnit i markerna runt norra Ronneby och Karlskrona sedan i april. Vid midsommar drog räddningstjänsten slutsatsen att det inte kunde röra sig om en slump.

De kontaktade polisen som inledde spaning och när det i söndags brann i Haraldsmåla så greps brandmannen. 

Han var i skogen när det brann, men hans försvarsadvokat Christer Holmqvist menar att det handlar om en tillfällighet och inget bevis. 

– Det finns inget som knyter honom till någon anlagd brand, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista