Foto: Scanpix.
Sölvesborg

Utgrävning lär oss mer om första sölvesborgarna

De första stadsborna i Sölvesborg hade en meny som bestod av mycket fisk som sill, torsk och ål, men också en del kött. Det visar en arkeologisk utgrävning mitt i centrala Sölvesborg som precis avslutats.

Det som hittats under utgrävningen är framförallt avfall i form olika typer av djurben.

– De äldsta fynden är från 1300-talet, säger Mikael Henriksson som är arkeolog vid Blekinge Museum.

Ögonblicksbild från medeltiden
– Vi vet inte speciellt mycket om Sölvesborg från den här tiden. Så allt som vi hittar är intressant, fortsätter Mikael Henriksson. 

Han säger också att man nu får chansen att lära mer om hur man höll rent i en medeltida stad. Utgrävningen ger en ögonblicksbild av hushållningen i en medeltida stad.

Benrester från djur och fisk
Fynden från den arkeologiska undersökningen ska nu analyseras av benexperter, men redan nu berättar fynden en hel del om vad de första sölvesborgarna livnärde sig på.

Mikael Henriksson berättar att de flesta benrester kommer från kor, gris och mycket fisk som sill, ål och torsk.

En överraskning från utgrävningen var fyndet av en fin flintspets från yngre stenåldern. Mikael Henriksson är inte förvånad över fyndet. Han menar att man räknar med sådana fynd eftersom det är en gammal plats för människor, även om staden inte är den äldsta medeltida staden. 

Tove Kluge
tove.kluge@sverigesradio.se

Åsa Holst
asa.holst@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista