Abdo Waked har varit arbetslös i två år. "Det är inte lätt att hålla samman familjen", säger han. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
Blekinge

Katastrofsiffror för utrikes födda på Blekinges arbetsmarknad

3:45 min

Bara en av tre män som är födda utanför Europa och som nu bor i Blekinge har ett jobb att gå till. Enligt Christina Mattisson (S), ordförande för Region Blekinge, kan katastrofsifforna bero på ren diskriminering. 

Det är stora skillnader mellan kommunerna i länet och i Karlskrona har de utrikes födda männen det allra tuffast. Här har bara en av fyra utomeuropeiska män ett jobb att gå till.

Amat Jeng bor här sedan tio månader. Han kommer ursprungligen från Gambia och studerar nu svenska. Samtidigt har han från starten sökt många jobb, utan napp. 

– Det funkar inte. Varför vet jag inte, men jag tror att språket är väldigt viktigt, säger han. 

Amat hade praktik på Spandelstorpsskolan i två månader, något som han tyckte funkade bra. 

– Jag utvecklade min svenska väldigt mycket där. Tyvärr ledde det inte till något jobb, säger han. 

I hela Sverige ser siffrorna också dåliga ut för utrikes födda på arbetsmarknaden, men inte lika dåliga som i Blekinge. Christina Mattisson (S), ordförande för Region Blekinge, är oroad. 

– Det är viktigt att vi synliggör den här statistiken. Det förstärker bilden av att vi har stora krafter som inte tas tillvara. Det är en oerhört viktig tillväxtfaktor för Blekinge att kunna inkludera alla i länet, säger hon. 

Vad görs då?

– Det finns ingen quick fix, men vi har tagit fram en strategi för Blekinges utveckling. Där ingår planer för både arbetsliv och näringslivsutveckling. 

Varför är siffrorna sämst i Karlskrona?

– Det är svårt att säga. I vissa fall kan det handla om ren diskriminering. Där är det viktigt att titta på de kommuner som lyckas bättre, som Olofström och Karlshamn, där varannan av de här personerna har jobb. 

Siffrorna

Förvärsarbete, utrikes födda män (utanför Norden och EU)

  • Blekinge: 35 procent 
  • I riket: 58 procent
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista