Flygstationschef Mona Grönkvist med kvarglömda saker. Foto: Carina Melin/SR.
Blekinge

Planet glömde ta ombord sina passagerare

1:15 min

Slarv med kvarglömda saker på flyget hör till vardagen för personalen på Ronneby flygplats i Kallinge. Pass, mobiler, läsplattor, kläder och böcker är vanligast, berättar flygstationschef Mona Grönkvist.

Passagerare som glömt mobiler eller läsplattor brukar ganska snabbt upptäcka att de glömt något och komma springande tillbaka och hämta det.

Men när det gäller kläder och böcker blir det oftast liggande på flygplatsen, och när ingen hämtat det på tre månader slängs det.

Dyrbarheter
Det är bara dyrbara saker som klockor, smycken och nycklar som lämnas till polisen.

I en alldeles färsk internationell undersökning publicerades en lista över det ovanligaste som glömts kvar på flyget, och listan toppades av en levande papegoja, ett emaljöga och en benprotes.

Glömde passagerarna
Något sådant har Mona Grönkvist inte varit med om, däremot ett plan som glömde ta ombord sina passagerare.
– Det var när MUK-air flög mellan Ronneby och Köpenhamn, då släppte planet av passagerarna från Köpenhamn, sedan vände det och körde ut på banan igen. Kvar stod de förvånade passagerarna, säger Mona Grönkvist.

Det hela löste sig när flygplatspersonalen ropade ut till planet och frågade om man inte hade glömt något?
– Och sedan dess har det inte hänt igen, säger Mona Grönkvist med ett skratt.

Carina Melin 
carina.melin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista