1 av 3
Dokumentärfilmaren Per Anders Rudelius har varit fotograf vid SVT-produktionerna Kinas mat och Solens mat. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
2 av 3
Sichuanpeppar - en speciell krydda! Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
3 av 3
Revbensspjäll på kinesiskt vis. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
Mathörnan

Dokumentärfilmare bjöd på kinesiskt i Mathörnan

"Jag gillar mat med klös i"
8:23 min

Vi lagar heta revbensspjäll hemma hos Per Anders Rudelius i Karlshamn som har gjort dokumentärfilm sedan 90-talet. Senaste filmen handlade om minkfarmare i Blekinge och väckte stor debatt. Snart blir han aktuell igen och då handlar det om det gamla systemet med fideikommisser. 

Per Anders Rudelius senaste projekt sänds i SVT på torsdag. Dokumentären "Greven och frälsebönderna" handlar om en tvist mellan Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister och några bönder som arrenderar hans mark.

Filmen handlar också om fideikommisserna i Sverige, ett udda, gammalmodigt system som skapades för att skydda adelns mark.

Men i dag gjorde Per Anders Rudelius något helt annat. Tillsammans med vår reporter Per Kudo lagade han nämligen kinesiska revbensspjäll i Mathörnan. 

Det blev ordentligt hett. Till revbensspjällen använde Per Anders Rudelius chilipasta som han köpt i Kina under inspelningen av matprogrammet Kinas mat, som han var med och filmade. 

– Men det går lika bra att använda Sambal Oelek om man har det hemma, berättar Per Anders Rudelius.

Chilipastan var inte det enda han fick med sig från Kina. Han plockar fram en kockmössa av papper, med en signatur på.

– Den har jag fått av Mao Zedongs private kock som vi träffade i ett av avsnitten. Han berättade en hel del om Maos matpreferenser och en del av dem blev man lite förvånad över. Som att Mao älskade ketchup, berättar han. 

Revbensspjällen som Per Anders Rudelius lagar i dagens Mathörna fick han smaka för första gången under en annan inspelning av Kinas mat. Då besökte han en migrantarbetarfamilj som flyttat från Sichuan-provinsen till Kanton i södra Kina. 

– Familjen hade med sig chili hemifrån och lagade de här revbensspjällen. Jag gillar mat som det är lite klös i, säger Per Anders Rudelius.  

 

Fru Rens rödkokta revbensspjäll

4 portioner

750 g tunna revbensspjäll
matlagningsolja
3-4 cm ingefära, ca 30 g
4 st salladslökar
6 st vitlöksklyftor
10-20 korn sichuanpeppar
chillipasta eller sambal oelek – välj mängd efter egen smak.
1 dl ljus soja
1 tsk råsocker
vatten

Gör så här
Hugg revbenen i portionsbitar, 3-4 cm. Skala och krossa ingefäran, hacka salladslök. Hetta upp olja i pannan. Lägg i salladslök, ingefära, sichuanpeppar, chilipasta och låt det fräsa i oljan någon minut. Lägg i revbenen och blanda med kryddorna och rör om. Häll på soja, råsocker och låt det koka i ett par minuter tills dess att sojan ändrar färg och får en rödbrun nyans. Tillsätt vatten så att det täcker 2/3-delar av revbenen. Låt det hela puttra under lock i fem minuter. Rör om då och då Ta av locket, låt det fortsätta puttra så att såsen reduceras, ca 15 minuter. När såsen blivit lite tjock och klibbig är det hela klart. Plocka upp klumparna av ingefära så ingen får för sig att stoppa dem i munnen. Servera med ris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".