Blekinge

Målet: alla ska må lika bra

Samtidigt som boende i Blekinge mår allt bättre, växer ändå klyftan mellan de som mår bäst och sämst. För att täppa till den växande luckan mellan grupperna har Landstinget i Blekinge idag ett seminarium som ska fungera som ett första steg mot att alla ska må lika bra.

En av deltagarna är landstingsrådet Kalle Sandström (S) som ser ett arbete på bred front framför sig.

– Det handlar om förebyggande insatser i sjukvården, det handlar om hur skolan jobbar, om hur kommunerna planerar möjligheten att cykla till jobbet, alla möjliga insatser, säger han.

Lågutbildade kvinnor
Enligt folkhälsorapporten som gjordes för två år sedan mår högutbildade bättre än lågutbildade och män mår bättre än kvinnor. Det här vill man nu se en ändring på, frågan är bara hur?

Som ett första steg deltar politiker och höga chefer idag i ett seminarium som sedan kommer att följas av ytterligare två dagar av föreläsningar och information. En av deltagarna är folkhälsostrategen Annika Mellquist.

– Vi måste fokusera på några valda område, så att det inte spretar för mycket. Det måste vara klass på satsningarna, säger hon.

Svår nöt
Ja Annika Mellquist är kanske inte helt inne på Kalle Sandströms linje om arbetet på bred front, men båda jobbar mot samma mål: att alla i Blekinge ska må lika bra. Men det är ingen lätt nöt att knäcka och samtidigt upptäcker forskarna nya saker på området.

– Gapet mellan de som har det lite bättre och de som har det lite sämre, det har blivit större. Och forskarna vet inte riktigt varför, säger hon.

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".