Karlshamn

Rösttrogna i Ringamåla

"Man vill ju bevara sin församling"
1:30 min

Ringamålaborna är länets flitigaste kyrkovalsröstare. Där röstar nästan dubbelt så många som i länet i övrigt. Nästan var tredje bybo. Och Hans Kjellsson i Ringamåla är en av dem.

– Jag är ju dålig på att gå i kyrkan, säger Hans Kjellson.

Men han tycker att det är någon form av plikt att rösta.

I Ringamåla församling röstar byborna i kyrkovalet som inga andra i länet. De är helt enkelt bäst på att gå till valurorna.

Dubbelt så många röstar
Över 27 procent av de röstberättigade har röstat i de senaste två valen. Det är nästan dubbelt så högt valdeltagande som länets genomsnitt där 15 procent röstar.

Och det är i de mindre församlingarna i länet som människor engagerar sig i valet. På ön Aspö röstar många. Likadant i Åryd och i Kyrkhult.

Vill bevara församling
Laila Johansson är ordförande i Ringamåla-Asarums kyrkofullmäktige och hon berättar att det finns en rädsla och en risk för att församlingen försvinner:

– Man vill ju bevara sin församling här i Ringamåla.

Byn Ringamåla har varken affär eller bensinmack. Kyrkan är den enda naturliga mötespunkten. Men även här finns förstås de som medvetet låter bli att rösta. Sune Freij är en av dem:

– Jag har aldrig röstat, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".