1 av 6
Eleonor Andersson röstade i kyrkovalet i Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
2 av 6
Elsie Falk röstade i kyrkovalet i Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
3 av 6
Daniel Weiber röstade i kyrkovalet i Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
4 av 6
Det fanns 19 nomineringsgrupper till kyrkovalet 2014. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
5 av 6
Röstande i kyrkovalet i Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
6 av 6
Vallokal i Karlskronas kyrkoval. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Karlskrona

Främlingsfientlighet och homovigslar viktigt i kyrkovalet

1:12 min

Idag är det kyrkoval, och en av dem som kom för att rösta var Eleonor Andersson, gymnasielärare i Karlskrona. Det var första gången hon röstade i ett kyrkoval, och trots att hon är ateist tycker hon det är viktigt att rösta.

– Vi har ju fått rösträtt av en anledning och då tycker jag vi ska ta den chansen att påverka, säger Eleonor Andersson, som var en av de första som röstade i kyrkovalet i Karlskronas största valdistrikt Trossö, med över 5 000 röstberättigade.

Hur många av dem som verkligen utnyttjar sin rösträtt återstår att se, men Blekinges valdeltagande i förra kyrkovalet höll sig i alla fall ett par procent över riksgenomsnittet på tolv procent.

Kyrkan framåt
Det preliminära resultatet blir klart redan i kväll medan det definitiva dröjer till i mitten av veckan, och valet gäller både kyrkomöte, stift och församlingar. Det viktigaste för Eleonor Andersson är att Svenska kyrkan går framåt.

Elsie Falk var den allra första som röstade i kyrkovalet i Karlskrona idag.

Hon tror att det låga valdeltagandet helt enkelt beror på slöhet, och hon tycker att alla som är röstberättigade borde utnyttja det.
– Jo då har man lagt sin röst och då är jag med och bestämmer, säger hon.

Rösta från 16
Eftersom ungdomar till skillnad från i riksdagsvalet får rösta från 16 år i kyrkovalet tror Elsie Falk att många unga kommer att delta för att de känner sig betydelsefulla när deras röst räknas.

Men det kan bli knepigare än i andra val att bestämma sig, för i kyrkovalet finns det hela 19 nomineringsgrupper att välja emellan. Inför det här kyrkovalet har många aktiva höjt sin röst för att få bort partipolitken från kyrkan, och det har resulterat i att bara tre renodlade partier ställer upp.

Mot främlingsfientlighet
För Daniel Weiber var det viktigt att rösta emot främlingsfientlighet.
– Jesus ska inte vara främlingsfientlig, det ska var en kyrka för alla, i Karlskrona är det en mycket aktuell fråga eftersom där finns en historia av främlingsfientlighet, säger Daniel Weiber.

Carina Melin 
carina.melin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista