Från och med den första december städar ISS åt Ronneby kommun. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Ronneby

80 lokalvårdare tvingas byta jobb

1:24 min

80 lokalvårdare i Ronneby tvingas byta arbetsgivare då kommunens städ går över i privat regi. Kommunen var själv med i den budgivning som blev klar under gårdagen, men städbolaget ISS la det bästa budet och tar över verksamheten från och med den första december.

Redan för två år sedan signalerade den borgerliga femklövern i Ronneby att man kunde tänka sig att låta ett privat företag ta över kommunens städ.

Många frågor
Nu är upphandlingen klar och det blir alltså ISS som tar över städ, men också personal. Frågorna hos personalen är givetvis många, men varken Magnus Graad, eller någon annan på kommunen sitter inne med alla svaren.

– Nej det här är helt nytt också för oss så vi har många gånger fått leta oss fram i den här processen, men vi hoppas givetvis att det avtal som är skrivet ska vara så heltäckande som möjligt.

Tung dag
Under gårdagen satt Magnus Graad och informerade personalen om att ISS tar över städet i minst tre år. Kommunen som själv lagt ett bud på städningen, var med till sista rundan, men gick alltså förlorande ur budgivningen.

Hos den personal som förvaltningschefen hunnit prata med, var stämningen inget vidare.

– Det är lågt helt enkelt. Vi hade ju in i det längsta hoppats att vi skulle få behålla den verksamhet vi så förtjänstfullt drivit, så det är en tuff dag.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista