På Aspö valde rekordmånga att gå till valurnorna igår. Foto: Vilhelm Stokstad/Scanpix.
Kyrkovalet

Röstningsrekord på Aspö

Röstdeltagandet på Aspö slog igår rekord. Hela 37 procent av dom röstberättigade valde att gå till valurnorna. I Blekinge totalt sett sjönk röstandet något.

Valdeltagandet i Blekinge totalt sett minskade något men det ligger ändå högre än rikssnittet. Gerthie Olsson är socialdemokraternas förstanamn inom Karlskrona-Aspö-pastoratet.

– Vi har ju ett väldigt aktivt församlingsarbete och medverkande av församlingsmedborgarna, bland annat en stor kyrkokör, vuxenkör och också barn- och ungdomskör som är väldigt aktiva. Det gör nog att folk tycker att det är viktigt att engarera sig, säger hon.

Och något som kan ha påverkat det höga valdeltagandet på Aspö är sammanslagningen nästa år med församlingar i Karlskrona.

– Det som är förändringen är att Aspö församling i framtiden inte kommer att ha ett eget kyrkoråd och kyrkofullmäktige utan vi kommer att ha pastoratet, säger Gerthie Olsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista