Fem av kommunens äldreboenden kommer inte hålla måttet i framtiden, därför tvingas de gamla flytta. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Karlskrona

50 äldre måste flytta

Ett femtiotal äldre som bor på fem olika boenden i Karlskrona kommun kommer att tvingas flytta i början på nästa år. Istället erbjuds de plats på kommunens nybyggda boende i Vedeby.

Boendena Pärlan och Sjöstjärnan på Trossö, Erikshill och Sollyckan på Ekliden samt delar av Mogården i Rödeby klarar inte de framtida kraven enligt äldrenämndens ordförande Jan-Åke Nordin.

Skapar oro
Flytten av de femtiotalet äldre är planerat i samband med byggandet av det nya omvårdnadsboendet Handelsträdgården i Vedeby - klart för inflyttning i februari.

– Det här kan naturligtvis skapa oro hos de som behöver flytta från sitt nuvarande boende, men alla erbjuds plats på Handelsträdgården och planeringssamtal tillsammans med sina anhöriga, säger Jan-Åke Nordin.

Äldreförvaltningen får samtidigt i uppdrag att ta fram ett förslag för hur de delar av Mogården som blir kvar ska utvecklas, antingen genom renovering eller nybyggnation.

Informationsmöten
Det nya omvårdnadsboendet i Vedeby rymmer 48 lägenheter varav vissa är tvårummare för par som vill bo tillsammans. I mitten av februari står det inflyttningsklart. Innan dess ska kommunen bland annat hålla informationsmöten för de som berörs av flytten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista