Havs- och vattenmyndigheten menar att såriga fiskar, brunt vatten och döda fåglar tyder på allvarliga förändringar i hela ekosystemet. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Hanöbukten

Hela ekosystemet rubbat i Hanöbukten

Problemet i Hanöbukten är betydligt större än vad Havs- och vattenmyndigheten tidigare trott. Enligt dem handlar det om förändringar i hela ekosystemet.

Med anledning av det bjuder myndigheten på fredag in till ett nytt möte i Simrishamn.

– Som vi ser det kommer det att krävas många åtgärder och tålamod för att komma tillrätta med situationen. Vi hoppas få en diskussion om vad som krävs och hur vi ska genomföra det, säger Mats Svensson, chef för enheten för forskning och miljömål på HaV.

Mats Svensson är ansvarig för det uppdrag som myndigheten fick av regeringen efter att länsstyrelsen i Skåne förra sommaren slog larm om att de fått flera signaler om att den kustnära fisken försvunnit, ökade sårskador på fisk, brunt illaluktande vatten och döda fåglar.

– Vi har under utredningen kunnat konstatera flera saker, bland annat att det finns tecken på allvarlig näringsbrist i Hanöbukten men även i hela södra Östersjön, säger han.

Senast den sista oktober ska Havs- och vattenmyndigheten presentera en analys av möjliga orsaker till det allvarliga läget i vattnen utanför Sölvesborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista