1 av 2
Suad Nezirevic är en av programledarna som på lördagar kl 17 sänder Radio Sehara. Du hör programmet på frekvensen 88,1 eller via webben. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
2 av 2
Suad Nezirevic har varit engagerad i radion sen 1997. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Karlskrona

Radio Sehara – en viktig länk för många från Balkan

"Vi är bron mellan Sverige och hemlandet"
1:24 min

Bosniska föreningen i Karlskrona är en av få föreningar som fortfarande sänder närradioprogram i Blekinge. Programledaren Suad Nezirevic säger att radioprogrammet är viktigt för många som kommer från Balkanländerna och som numera bor i Sverige.

Varje lördag kl 17 sänder Radio Sehara ett två timmar långt program. I programmet pratas det mest bosniska men även en del svenska och det spelas bland annat traditionell bosnisk musik och blandad svensk musik.

Liverapportering från Bosnien
En av de viktigaste punkterna är att hålla lyssnarna uppdaterade på svenska och bosniska nyheter, säger programledaren Suad Nezirevic. Därför har de varje vecka direktrapporteringar från journalister i Bosnien som uppdaterar lyssnarna om nyhetsläget.

– De informerar om vad det är som händer på Balkan och det är alltid något nytt. Vi är väldigt bra uppdaterade när det gäller vad som händer där nere, säger Suad Nezirevic.

Radion fungerar som länk
Han säger att för många från Balkan så fungerar radion som en länk mellan hemlandet och Sverige. Och han tycker att det är viktigt att programmet finns.

– Vi hjälper till när det gäller att komma in i samhället här och samtidigt inte glömma sina traditioner. Det har oerhörd stor betydelse att den här radion finns.

Arbetar ideellt
Rent personligen för Suad Nezirevic så betyder också Radio Sehara mycket. Han har arbetat ideellt i föreningen sedan 1997 och lägger varje vecka flera timmar åt att förbereda programmen. Men trots att det är mycket jobb så är det samtidigt väldigt kul.

– Det betyder mycket och det är jätteroligt, man kan inte släppa det, säger Suad Nezirevic.

LYSSNA MER:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".