Mjällby AIF försvarar sina planer på att ställa ut mink vid söndagens match på Strandvallen. Foto: Scanpix.
Mjällby

Mjällby AIF: "Det är lagligt att visa upp mink"

1:11 min

Organisationen Djurens rätts kritik om djurplågeri får inte Mjällby AIF att ändra sina planer på att visa upp mink i bur på Strandvallen i samband med den allsvenska matchen mot Elfsborg på söndag.

Organisationen Djurens Rätt uppmanar på sin hemsida till bojkott av Mjällbys match mot Elfsborg på Strandvallen på söndag. Anledningen är att pälsdjursuppfödarnas riksförbund ska visa upp 13 levande minkar i en stor bur under matchen.

– Djurens rätt har rätt att uppmana till vad de vill. Men minknäringen har stöttat Mjällby AIF i 50 års tid. Det är dessutom fullt lagligt att ställa ut mink på det här sättet, säger Mjällbys klubbchef Jörgen Martinsson i en kommentar.

Minkens villkor debatteras i breda sammanhang. De politiska partierna i riksdagen har olika uppfattningar om näringen.

Kan det vara en belastning för klubben att ha en så omdebatterad sponsor?

– Ja, det kan man säkert diskutera. Men minknäringen är som sagt en laglig och väl kontrollerad verksamhet och då kan ingen komma och säga att vi inte får ställa ut mink i samband med en match, säger han.

Hur mår minken av att ställas ut?

– De blir inte stressade av det. Jag har själv varit vd för Svensk minknäring i fem år och har varit med om liknande utställningar. Jag är övertygad om att de inte far illa av det. 

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista