Patrik Krupa från Moderaterna och Rolf Jönsson från Centerpartiet dricker gärna vatten från sjön Halen. Foto:Henrik Olsson/Sveriges Radio
Olofström

Kampen om Olofströms vatten fortsätter

1:35 min

Oppositionen ska överklaga domen som ger Olofströms kommun grönt ljus för avtalet om  dricksvattnen från Bromölla.

– Vi tycker inte att detta är någon god förvaltning av kommunens samlade tillgångar och resurser, säger Rolf Jönsson (C), en av politikerna som tagit strid i vattenfrågan. 

I april tog kommunfullmäktige beslutet att Olofström i framtiden ska köpa sitt kranvatten från Bromölla istället för att som idag ta dricksvattnet från Halasjön. Det var Socialdemokraterna och Kristdemokraterna som enades om att klubba igenom beslutet.

Protestlistor
Samtidigt är det många i Olofström som inte vill köpa vatten från Bromölla. 1 300 personer skrev under protestlistor som Centerpartiet, Moderaterna och Vänsterpartiet lagt ut. Men underskrifterna ledde inte till den folkomröstning om vattnet som var tanken. Namnlistorna underkändes eftersom många som skrivit under inte hade uppgett fullständigt personnummer.

För dyrt
Den gemensamma nämnaren hos de privatpersoner och politiska partier som har överklagat vattenaffären till Förvaltningsrätten är att Bromöllavatten blir alldeles för dyrt. Knappt 80 miljoner kronor har kostnaden beräknats till. Det kan jämföras med de 25 miljoner det skulle kosta att ta vatten från Halen.


"Investerar fel"
Förvaltningsrätten skriver i sin dom att de som klagat inte kunnat bevisa att beslutet att köpa vatten från Bromölla innebär att Olofströms kommun bryter mot kommunallagens krav på god ekonomisk hushållning. Frågan är vad som får Centerpartiet och Rolf Jönsson att tro att en högre rättsinstans skulle göra en annan bedömning och riva upp vattenbeslutet?

– Vi kan nog trycka mer på att man investerar fel i en högre instans. Det är vad vi hoppas på, säger han.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista