1 av 2
Campingar är inte bland de stora vinnarna när besöksnäringen går bra. Foto: Kristian Erskog/P4 Väst.
2 av 2
Leif Wictorén vill se mer engagemang från handel och restaurang. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Blekinge

Handeln åker snålskjuts på turisterna

1:32 min

Det är inte campingar och hotell som är de största vinnarna när det går bra för besöksnäringen.  Restauranger och affärer åker snålskjuts på marknadsföringen för turister, säger länsturismchefen Leif Wictorén. Nu vill han att de hjälper till att locka hit fler besökare.

– Om vår marknadsföring ska få tyngd så är det jätteviktigt att alla som tjänar pengar på turistnäringen bidrar också. Men det är ytterst sällan det är så. Det är den lilla campingägaren som får stå för en annonskostnad medan det är handeln som drar in de stora pengarna, säger Leif Wictorén.

Hela samhället tjänar
Det blir mycket extraintäkter för handeln under en solig sommar. I år har det gått riktigt bra för turismen, och Leif Wictorén har fått positiva reaktioner från hela länet.

Problemet han ser är att hela samhället tjänar på att få hit fler turister, men det är nästan uteslutande de som jobbar i besöksnäringen, till exempel hotell och campingar, som lägger pengar på att få hit fler turister.

Nästan omöjligt
Mikael Lagman driver flera krogar i Karlskrona och tycker att det är en bra idé att gå samman i marknadsföring, men han tror att den är på gränsen till omöjlig att genomföra inom restaurangbranschen. Faktum är att ett sådant samarbete redan prövats, och misslyckats, krögarna emellan.

– Svårigheten är att alla ska dra åt samma håll och lägga en slant på att genomföra det här. Vissa kommer att tycka att det är en bra idé, och andra kommer hänga på och dra fördelen av andras pengar.

Daniel Svensson
daniel.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista