1 av 2
Pia Sundhage har uppenbarligen ett svårförklarligt yrke. Foto: Scanpix.
2 av 2
Pär Djoos, med ett krångligt yrke? Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Nio till ett

Idrottstränare bland de krångliga yrkena

6:55 min

Jobbar du som sociolog? Datavetare? Idrottstränare? Då är det stor risk att dina föräldrar inte fattar vad du gör om dagarna. I alla fall enligt den lista som sajten LinkedIn gjort över yrken som är svåra att förstå. Vi pratade med Pär Djoos, hockeytränare och Mikael Engvall som är sociala medier strateg.

Ett av yrkena som finns med på listan är idrottstränare. Pär Djoos från Mörrum jobbar som ishockeytränare. Hans föräldrar har dock inte så svårt att förstå vad han pysslar med om dagarna. 

– Faktiskt inte. Jag spelade ju hockey ganska länge och det har alltid varit mitt största intresse, så de förstår vad det är jag gör, säger han. 

När han ska förklara sitt yrke för andra människor får han däremot ofta många frågor. Kan man leva på det, hur är den världen och liknande. Då brukar Pär Djoos svara att det är få förunnat få ha sin hobby som yrke. 

– Men de flesta är mest intresserade av att få höra någon rolig historia. Då brukar jag bjuda på det. 

Det kan du väl bjuda oss också på?

– Okej då. Jag hade en tränare en gång som satt bredvid min lagkamrat. Då sa tränaren till honom "Hörru du. Problemet med dig är att det jag säger åt dig går in genom ena örat, sätter fart i tomrummet och så ut genom andra öret." Det går väl inte under avdelningen konstruktiv kritik, säger Pär Djoos. 

Community manager

För Mikael Engvall, som är sociala media strateg eller community manager, är det lite krångligare att förklara vad han gör.

– Jag brukar säga att jag får betalt för att sitta framför Facebook, det är den korta versionen. Det säger givetvis inte allt, det säger väldigt lite .Jag tror till och med att min mor fortfarande inte riktigt vet vad jag sysslar med. Det en community manager egentligen gör är väl att jag vårdar ett varumärke i de sociala kanalerna, säger Mikael Engvall

Här är de tio yrken som föräldrar har svårast att förstå, enligt LinkedIns undersökning: 

1.       Aktuarie/statistiker (89 procent)

2.       Gränssnittsdesigner (74 procent)

3.       Social media-manager (74 procent)

4.       Datavetare (65 procent)

5.       PR-manager (56 procent)

6.       Sociolog (56 procent)

7.       Statstjänsteman (55 procent)

8.       Mjukvaruutvecklare (53 procent)

9.       Idrottstränare (51 procent)

10.     Radioproducent (50 procent)

Undersökningen gjordes mellan 30 juli och 14 augusti 2013, drygt 1 612 015 föräldrar från olika delar av världen deltog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista