Hempo Hildén är inte helt okej med vad som skrivs om hans vänner i boken "Ursäkta, var är kriget?". Foto: Sveriges Radio.
Karlskrona

Hempo Hildén hotar stämma författare till Karlskronabok

5:33 min

Karlskronamusikern Hempo Hildén har anlitat advokat för att se över Karlskronaboken "Ursäkta var är kriget?". Han är rädd att hans vänner, som förekommer i boken ska fara illa av publiciteten. 

I nästa vecka släpps boken "Ursäkta, var är kriget?"som är skriven av journalisterna Martin Hult, Björn Håkansson och Mattias Nilsson.

Boken är en lite annorlunda historiebok, som enligt författarna själva beskriver de roligaste personerna och ögonblicken i Karlskronas historia.

Kritisk till sin medverkan
Musikern Hempo Hildén figurerar på flera platser i boken och har nu anlitat en advokat för att se över det hela. Han är nämligen starkt kritisk till sin medverkan i boken och även marknadsföringen inför boksläppet.

– Allt som skrivs om mig och som kan misstänkas vara förtal, kollas upp automatiskt av en advokat byrå i Lund. Att jag har anlitat en advokat särskilt för det här fallet är inte riktigt sant, säger han. 

Däremot har han kontaktat byrån igen inför boksläppet. 

– Jag har flera kompisar som också förekommer i boken. Jag tycker att de far lite väl hårt åt några om dem. För egen del bryr jag mig inte så mycket. Dessutom fick jag reda på att jag ska användas i marknadsföringen, vilket jag inte hade någon aning om, förklarar han. 

Tillbakavisar
Mattias Nilsson som är en av författarna till boken tillbakavisar att Hempo Hildéns påstående om att han skulle medverka i marknadsföringen utan att ha avtalat det. 

– Vi hade ju ett muntligt avtal om att han skulle medverka. I övrigt har vi inte använt Hempos namn i några annonser eller så, säger han. 

Personerna som förekommer i boken har till största delen fått läsa styckena som de är med i. Men inte i alla fall. 

– Ibland har vi gjort så kallade rewrites, alltså att man återberättar en gammal anekdot, berättar Mattias Nilsson.

Vad säger du till Hempo, som är orolig för att hans vänner ska framställas på ett ofördelaktigt sätt?

– I många fall handlar det om folk som har egna arenor att slå tillbaka på, som krönikor, bloggar och så vidare. Visst är det så att humor är individuellt. Det vi tycker är kul kanske inte alla tycker är kul, men vi har försökt göra kärleksfulla porträtt av personer som satt avtryck i Karlskrona. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista