Ann-Sophie Emilsson (KD), Magnus Larsson (C), Karin Svensson Kvinnojouren i Olofström och Annicka Engblom (M). Foto: Carina Melin/SR.
Blekinge

Alliansen lyfter fram våld mot kvinnor i budgeten

1:42 min

När allianspartierna i Blekinge idag presenterade regeringens budgetproposition för nästa år valde de att göra det på Kvinnojouren i Olofström. Syftet var att lyfta fram regeringens satsning på 23 miljoner för att motverka våld mot kvinnor. Men Karin Svensson som är verksamhetsansvarig på Kvinnojouren var osäker på om pengarna skulle nå fram till de lokala kvinnojourerna.

Regeringens satsning på 23 miljoner för att motverka våld mot kvinnor går inte enbart till landets kvinnojourer, utan ska delas mellan flera organisationer.

Dessutom går de inte till de lokala kvinnojourerna direkt, utan måste sökas via moderorganisationerna och socialdepartementet.

Karin Svensson hade hellre velat ha ett årligt anslag, så att kvinnojouren ständigt slapp söka nya pengar.

Förstod problemet
Moderata riksdagsledamoten Annicka Englund förstod problematiken och sa att man måste jobba vidare med det.

Kristdemokraterna lyfte fram det femte jobbskatteavdraget och 100 kronor mer i månaden till pensionärerna, och centern pratade om satsningar på småföretagare och nytt lärlingssystem, medan folkpartiet fokuserade på matte- och lärarlyft.

Sammantaget tyckte Annicka Engblom att regeringens förslag till budget 2014 trots valår inte innehöll det minsta valfläsk.

Carina Melin 
carina.melin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista