Tvingas till ensamarbete på fängelset

Trots att personalen på fängelset i Karlskrona, enligt ordförande i facklubben Conny Svensson, redan går på knäna ska två tjänster nu sparas bort.

– Det är ett stort hot mot säkerheten, säger Conny Svensson.

Oron bland de anställda är stor.

– Det är flera stycken som nu överväger att lämna sina tjänster och söka sig till andra jobb.

En arbetsledare och en vårdare ska bort från fängelset i Karlskrona. Det innebär att personalen minskar från 26 till 24. Fängelset är fullt i stort sett hela tiden, 55 personer är intagna just nu. Och enligt Conny Svensson kommer personalminskningen att innebära ensamarbete för personalen.

– En ensam produktionsledare tillsammans med de intagna ser vi som en ren säkerhetsrisk. Vi har ju sett vad som hänt på andra ställen under året, säger han.

Personal kan bli utsatt för våld och gisslantagning. Personal kan skadas när det inte finns någon annan som kan backa upp om det skulle behövas. Nu talas det om att det ska förstärkas med tekniska lösningar. Men en kamera till exempel kan ju aldrig ersätta en fysisk person när det händer något, säger Conny Svensson.

Arbetsgivaren har gjort en analys av hur läget kommer att bli när de två ansällda slutar. Enligt Conny Svensson visar analysen att läget kommer att bli mycket allvarligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".