Åsikterna om ensamarbete går isär

Risken för våld på fängelset ökar inte när vårdarna tvingas jobba ensamma med internerna. Det säger Gertrud Nyström, kriminalvårdschef i Blekinge och Kronoberg, efter fackets protester mot att två tjänster sparas bort på fängelset i Karlskrona.

Hon säger att facket och arbetsgivaren har olika syn på vad som räknas som ensamarbete.

– Vi anser att ensamarbete kan förekomma beroende hur långt det är till närmaste kollega och vilka tekniska hjälpmedel som finns, till exempel kameraövervakning och personlarm, säger hon.

Hon säger vidare att SEKO menar att man måste kunna ha ögonkontakt med en kollega för att det inte ska räknas som ensamarbete.

Gertrud Nyström bedömer att personalen på Karlskronaanstalten ska kunna jobba ensamma med kameraövervakning.

– Det har inte förekommit något våld så därför bedömer vi riskerna som mycket små, säger hon.

Men fackordföranden Conny Svensson menar att även om det inte vårdarna i Karlskrona har råkat illa ut så är det ingen garanti för att det inte kan hända våldsamheter på fängelset. En övervakningskamera är inte till någon hjälp i ett sånt läge, anser han.

Personalminskningen får också andra konsekvensker än att personalen tvingas jobba ensamma med de intagna. Bland annat kommer internerna att få sovmorgon.

– Vi senarelägger upplåsningen från klockan sju till klockan åtta på morgonen, vilket innebär att behovet av omvårdnad och bevakning blir en timme mindre varje dag, säger Gertrud Nyström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".