Benskörhet kan mätas hos tandläkaren

Benskörhet kan upptäckas med hjälp av röntgenbilder från tandläkaren. Det är resultatet av en studie som bland annat genomförts på landstinget i Blekinge.

Man har jämfört resultatet från mätningar av bentäthet med röntgenbilder av tänderna och sett ett klart samband.

Docent Johan Berglund tycker det är en viktig upptäckt.

- Jag tror det betyder en hel del. Det är ett av stegen till att se om inte tandvården kan vara mer hopknuten med sjukvården och vi kan också bespara patienten och vården många onödiga röntgenundersökningar, säger Johan Berglund.  

Det man gör är att man tittar på bentätheten runt tänderna. Det är en enkel undersökning som vilken tandläkare som helst kan göra.

På de här bilderna kan man med stor säkerhet avgöra om man lider av benskörhet eller inte.

Studien som påbörjades 2001 är en del av ett stort projekt om äldres hälsa och välbefinnande, som har finansierats av Socialdepartementet.

Tandläkare och läkare har undersökt 1 400 personer över 60 år i Karlskrona.

Upptäckten, som redan har fått internationell uppmärksamhet, kan göra att äldre slipper utsättas för onödig röntgenstrålning och att man på ett enklare och billigare sätt kan ta reda på om äldre lider av benskörhet eller inte.

Docent Johan Berglund menar att det är en säker metod.

– Det är en väldigt säker test för att utesluta benskörhet, men det är inte lika säkert på att tala om att man har benskörhet. De man misstänker det på bör man titta närmare på, säger docent Johan Berglund.

Daniel Kjellander, SR Blekinge

daniel.kjellander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".